(0511) 52 18 04 info@elverdinkhoveniers.nl

Wil je het liefst zelf bloemen plukken voor een mooi boeket? Een eigen pluktuin met zomerbollen is dé oplossing.

Geschikte tuin

Werkelijk elke tuin is geschikt voor een pluktuin. De grootte maakt niet uit, want plukbloemen groeien overal; in een moestuin, een stadstuin, een landelijke tuin en zelfs op een balkon of terras. De enige voorwaarde is dat er een plekje is om te planten, zoals een stukje grond of een plantenbak, en voldoende zonlicht zodat de plukbloemen veel bloemen produceren.
 

Waarom zomerbollen?

Zomerbollen zijn perfect voor de pluktuin omdat ze geen jaar nodig hebben om tot volwassen plant te groeien, maar gelijk in het eerste seizoen overweldigend veel bloemen geven. Door een goede mix van zomerbollen te kiezen pluk je bloemen vanaf juni tot ver in oktober. Hoe leuk is dat? En, last but not least, zomerbollen zijn er in de prachtigste vormen, groottes en kleuren. 
 

Kiezen

De meeste zomerbollen zijn geschikt voor een pluktuin. Maak bijvoorbeeld een mix van jouw favoriete kleuren. Dahlia’s zijn de meest dankbare plukbloemen omdat deze zomerbol grote bloemen geeft en bloemen blijft aanmaken tot het gaat vriezen. Je kunt ook kiezen voor gladiolen, calla’s, lelies en Crocosmia. Stuk voor stuk verbluffend mooi. 
 

Planten en plukken

Wat moet je precies doen voordat je lekker kunt gaan plukken? Aan jou de taak om de mooiste kleuren en meest bijzondere soorten te kopen. Daarna hoef je ze alleen nog maar te planten, en na een paar weken… Plukken maar!

  1. Zomerbollen plant je in het voorjaar wanneer er geen kans op vorst meer bestaat. De beste maanden zijn april en mei. 
  2. Ze groeien het liefst in de zon. Zoek daarom plekken uit waar de door jou gekozen zomerbollen volop van de zon kunnen genieten. Kijk ook goed naar de hoogte. Hoge zomerbollen staan het mooiste achterin en lage vooraan.
  3. Maak de grond luchtig door te harken en haal onkruid en kleine stenen weg. 
  4. Plant de zomerbollen voorzichtig in de grond, tweemaal zo diep als de bol hoog is. De uitzonderingen op deze regel zijn de dahliaknollen. Deze worden vlak onder de oppervlakte geplant, omdat ze de warmte van de zon nodig hebben om te groeien.
  5. Zomerbollen doen het naast in de volle grond ook heel goed in bloempotten en plantenbakken op het terras of balkon. Plant ze in een royale, ruime bloempot of plantenbak met gaatjes onderin, gevuld met voldoende potgrond om in te groeien.
  6. Geef na het planten gelijk een plens water; dat geeft de zomerbollen een goede groeistart.

Geef tijdens de bloei water als de grond droog is. Wanneer het heel warm is, vinden zomerbollen het heerlijk om ’s avonds water te krijgen.